Varför pratas det så lite om sex?

Närhet

Visst skrivs det om sex överallt. Vårt samhälle missbrukar sex för att sälja och väcka opinion. Det må så vara. Men i fråga om ämnet högkänslighet har det skrivit anmärkningsvärt lite. Märkligt med tanke på den mängd av sinnesintryck en sexuell akt faktiskt utgör.

Här har man en grupp människor med en egenskap som har många dolda gåvor och så undviker man den som kan vara den mest uppenbara.

Jag har funderat på om detta kan bero på någon slags missriktad hänsyn till högkänsliga som inte funnit sig tillrätta med sin egenskap. Att högkänsliga i obalans allmänt bedöms vara i ett så pass sårbart tillstånd och därför inte benägna att kunna glädjas åt en sån bonus i livet som sex i viss mån skulle kunna betraktas som? Eller tänker man att känslig, högkänslig är det samma som – pryd?

Märkliga antaganden allesamman med tanke på att vi sägs utgöra hela 20 procent av befolkningen och därför med absolut säkerhet en mycket blandad samling människor. Mottagligheten är vår likhet, men för övrigt finns vi av alla sorter. Det är viktigt att komma ihåg.

Själv tänker jag dock att är det något område jag är oerhört tacksam över att vara känslig på så är det just det intima. Halleluja. Det är en gåva. Under rätt hantering, med rätt person och rätt omständigheter. Självklart. Men likväl då, det allra bästa med att vara vuxen och känslig.

Jag har nu i alla fall letat fram  en studie av Elaine Arons vad gäller sex och den högkänsliga personen.

Tydligen är vi på de flesta plan rätt lika en person som inte är högkänslig. Vi är i allmänhet statistiskt sätt lika nöjda med våra samliv. Mycket positivt att läsa! Men det finns områden som personerna i studierna som fått högt utslag på hsp-skalan skiljer sig från den övriga gruppen.

De högkänsliga uppgav i högre grad bland annat att de upplever den sexuella akten som något mer än det fysiska. Som en nära nog andlig upplevelse. De kan ha svårt att snabbt övergå till annan typ av aktivitet efter sex, stannar liksom kvar i stämningen. Likaså blir de lättare distraherade av annat. De kan också uppleva sig nära nog för känsliga i vissa former av beröring och i vissa fall få avbryta lite för att det blir för intensivt.

Bland de högkänsliga kvinnorna var det dessutom fler som hade svårare att separera sex från kärlek och överhuvudtaget fler som hade svårare att se lätt på sex jämfört med icke högkänsliga kvinnorna. Där kan jag känna igen mig starkt personligen. Icke desto mindre gör ju njutningen att väntan kan upplevas som väl värd.

Här kan du läsa mer om studien som utfördes.

Det hade varit intressant att se tydligare siffror gällande de olika frågorna, för det är lätt att det blir allmängiltigt när det bara talas om ”mer” eller ”mindre”. Icke desto mindre intressant.

Medier har i sanning en benägenhet att lite generellt tassa på tå gällande ämnet högkänslighet. Det har jag varit inne på flera gånger förut. Nu har dock ämnet börjat blivit så pass välkänt att jag kan tycka att det kan vara dags för fler vinklar. Offerpositionen gör oss ingen tjänst.

Det finns många, många fördelar med att vara känslig och det skulle i alla fall jag gärna vilja läsa mer om. Här kom i alla fall ett litet bidrag.

Med önskan om en skön söndag! 😉

Självklart kommer jag inte kunna låta bli att prata sex och närhet i föreställningen För sensibelt begåvade med premiär den 14 mars på Vurma i Stockholm. Nu börjar det bli hög tid att köpa din biljett på Ticnet! Premiären är slutsåld och övriga biljetter fortsätter ticka iväg. Gilla oss på Facebook så får du följa projektets utveckling!

4 reaktioner på ”Varför pratas det så lite om sex?

  1. Intressant! Kanske har forskningen inte kommit så långt på detta intressanta område eftersom det inte är så problematiskt? Utan att veta gissar jag att man ofta börjar i en problemställning när man forskar om saker som detta.
    Oavsett vilket är det fantastiskt att vara sensitivt begåvad när det kommer till sex! 😉

    • Förstår helt klart hur du tänker! Det har ju forskats, men snarare har medier valt att lyfta fram annat. Det står ju exempelvis oerhört mycket om hur vi uppskattar skönhet och ha ”ökad benägenhet” för empati. Inte heller särskilt problematiserade områden. Själv iakttar jag en attityd kring högkänsliga som lätt blir ”daltande” och härrör till en traditionell bild av känslig som detsamma som sårbar. Detta har jag tänkt på som en del i detta. Men naturligtvis beror det säkert även på detta.

  2. Känner igen mig i det att själva akten känns mer än den fysiska, har alltid upplevt det som något väldigt stort. Dessutom i detta med känsligheten. Min rygg är ett stort erotiskt centrum i vanliga fall, men den kan då bli väldigt överkänslig mot lätta smekningar. Så, känslig att jag absolut inte tål det utan jag har avbrutit samlaget om någon fortsatte göra det mot min vilja. Nu har jag en partner som vet om det, så det är inget problem.

    Jag känner mig dock tacksam för att vara högkänslig vad det gäller detta. Den förhöjda njutningen har alltid varit mer än de problem det har fört med sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s