Bli inte arg. Bli kvitt.

??????????????????????

Bland det absolut värsta jag vet är oärlighet. Människor som ser dig i ansiktet och ler medan de i själva verket undanhåller något som du borde få reda på. Jag kan bara inte förstå det. För mig är det höjden både av feghet och brist på empati.

Nej, jag tror inte på att vara dumärlig. Är högkänslig ju! Så att tala om att någon är ful i håret skulle jag aldrig få för mig om inte personen inte själv var oerhört missnöjd och verkligen, verkligen, verkligen bönade och bad om min uppriktiga åsikt. Och jo, det händer självklart att även jag använder mig av vita lögner – som att jag ibland säger att jag var upptagen när jag inte svarade i mobilen – fast jag i själva verket just då bara inte hade lust att prata. Ni vet. Vita lögner som handlar om att spara någons onödigt sårade känslor eftersom det inte på något sätt kommer göra situationen bättre att få veta den exakta sanningen just då.

Jag viker dock aldrig för sanningar som kan göra ont – om jag tror att de är nödvändiga och sparar en längre plåga för personen på andra sidan.

Och jag skulle aldrig kunna gå runt och hålla tyst om något som en person har all rätt att få veta om gällande något som är mitt ansvar – och som den förväntar sig att bli informerad om. För mig är ett sådant undanhållande av sanning detsamma som en lögn.

Jag har nu råkat ut för en person som två gånger mörkat en viktig uppgift för mig rätt i ansiktet. Som likt en samvetslös politiker slingrat sig med hjälp av allmängiltiga ord för att slippa erkänna faktum. Som jag fått suga sanningen ur genom rena rama korsförhör.

Det handlar om en affärsrelation som jag redan nämnt. Och fastän det  nu är fyra dagar sedan sanningen uppdagades så är jag fortfarande jättearg. Fast jag försöker låta bli att tänka på det hela. För vad tjänar det egentligen till? En sån här person har redan bevisat hur den relaterar till sin omvärld och det är ingen idé att vara arg. Bara förhålla sig till detta faktum.

Men jag ville ju så gärna tro att det som hände första gången var ett uppriktigt misstag. Det är ju därför jag är besviken. Jag vill ju så gärna tro att alla människor innerst inne vill andra människors bästa. Fortfarande, som 41-åring, har jag därför så galet svårt att acceptera att det finns så många individer som bara gör det som är riktigt när de faktiskt måste. Men som gärna utnyttjar andra om det hjälper deras syfte och det inte upptäcks. Och som knappt ens verkar må dåligt över detta faktum.

Men alla som vill behålla sin sinnesfrid måste efter sådana här erfarenheter komma till en punkt där man slutar försöka förstå och istället ser och accepterar faktum gällande personen.

Jag har innan nämnt hur jag använder filmer, böcker och tv-serier som inspiration till allt möjligt. Högt som lågt. Just nu är min stora inspiration huvudrollen Alicia i serien The Good Wife. Politikerfrun som gör en Hillary-Clinton-lik resa från bedragen hustru till att själv leda ligan.

Alicia gör nästan allt annorlunda än jag. Så ofta sitter jag och bara gapar och förundras. För hennes väg verkar på många sätt så himla mycket skönare än min.

Sammanfattningsvis. Av The Good Wife har jag lärt mig följande två punkter: Ett: Man behöver inte skälla ut puckade människor. (Även om dom ibland absolut kan ha det!) Ofta tar det hårdare att bara titta på dom kallt och utan ett endaste ord vända dem ryggen. Två: Slösa inte energi genom att gå omkring och fundera över varför idioter beter sig som de gör och försök få dem att ändra sig. Sluta vara ett offer. Fokusera i stället på vad det är du har rätt till och se till att få det. Iskallt och genomtänkt.

Don’t get mad. Get even.

Oroa er inte. Jag kommer aldrig att bli en iskall person.

Men med åren vill jag lära mig att helt sluta slösa min emotionella energi på människor som ABSOLUT inte förtjänar den.

Gråta kan man göra över sin man man haft en god relation med i 10 år, men som begår ett snedsteg. Det KAN hända den bäste. Gråta kan man göra över den goda vännen som alltid funnits där men som omständigheterna förändrar. Sånt KAN hända den bäste. Ja, gråta kan man göra över alla som i sanning är värda att sörja.

Men. Människor som från första stund gör dig illa och inte på något sätt uppvisar någon äkta ånger förtjänar inte plats varken i ditt huvud eller hjärta. Det är inte de som ska ha din fantastiska energi! Den är reserverad till de andra, de bra.

Så, om de o-bra. Ha med dem att göra så lite du kan.

Men. Backa aldrig.

Ska göra så gott jag kan med lösningen på denna puckel. Se det som ett arbete, helt enkelt.

För. Varför slösa så mycket av mitt fantastiska jag på människor som inte förtjänar det? Ja varför?

Men. Ok. Jag erkänner.

Fortfarande väser en envis liten röst i mig. ”Jag fattar ändå inte!!! Varför kan man inte bara vara hyvens person..!!!? Varför GÖÖÖÖÖR man så här??”

Ja. Idag skriver jag mer till mig själv än till er – det fattar ni va? 🙂

Kram på er!

Tillägg. Det som förvånar mig mest med den här sortens personer är ändå att de verkar bli så FÖRVÅNADE när man blir arg. Men. DUH!!? Förstår de verkligen inte att man skulle ha reagerat heeelt annorlunda om de varit ärliga med misstaget från början, informerat och uppriktigt bett om ursäkt? Om man slapp BÅDE uppdaga felet OCH tvinga fram svaret OCH fatta att de ljugit om det? Förstår de inte det? Ska det vara så svårt att förstå något så jäkla logiskt? Ja. Uppenbarligen. Så till dig som undviker obehagliga nödvändiga sanningar. Tänk om. Lär om. Eller. Bli inte förvånad över om folk blir argare än de hade behövt att bli. Det är självförvållat.
Nu. Godnatt.

2 reaktioner på ”Bli inte arg. Bli kvitt.

 1. Som du skriver, skriver du egentligen till dig själv. Varför inte skriva så då, i stället för att formulera att ”alla borde”. Att förneka sina känslor, särskilt de obehagliga, är självbedrägeri. Hur en kan kanalisera känslorna är en annan sak. Och det är väl det du försöker ta reda på. Att påstå att det att känna sig ledsen och besviken är att vara ett offer är ett vanligt påstående som är ytligt och fel. Så det här blir lite att sprida en lögn om känslolivet, eller brist på insikt. Var och en får lösa sitt på sitt eget sätt. Men gör det inte till allmängiltiga sanningar – för det är dem inte. Lycka till.

  • Hej!

   Jag förstår inte riktigt vad du menar? Var skriver jag ”alla borde” i detta inlägg? Var skriver jag att det är att vara ett offer att känna sig arg och besviken? Det har jag inte skrivit?

   Vidare finns det precis som du skriver inte några allmängiltiga sanningar – och jag har aldrig någonsin försökt sprida något sådant, då jag inte tror det finns. Att jag skulle försöka göra det är helt din egen tolkning som får stå för dig.

   Jag skriver i min blogg om mina tankar – så länge jag inte refererar till någon annan källa. Jag förstår utifrån vad du skriver att du inte är överens med vad jag skriver – och tydligen anser det ”lite att sprida en lögn om känslolivet, eller brist på insikt”. Mycket starkt dömande ord som ger mig ett intryck av att du vill och finner ett behov av att tillrättavisa mig.

   Men om man ska tillrättavisa någon om att dom inte har enda sanningen – och samtidigt själv talar om vad som är sanningen – så blir det ju lite dubbelt – tycker du inte? Din åsikt är lika lite en sanning som min.

   I stället för att döma varandra ogrundat – för det finns ju ingen sanning att döma – kan vi välja att föra en dialog och lära oss något av varandra i stället för att försöka skambelägga.

   Om du lite tydligare kan beskriva vilka exakta formuleringar som upprör dig så kan jag förklara tydligare vad jag menar. Kanske märker du då att du har missförstått mitt syfte med orden (det verkar så efter vad jag kan läsa). Eller så kanske vi fortsätter tycka olika – och lär oss av varandra.

   Det är nämligen mitt syfte med att skriva mina tankar. Lyfta dem för andra att reagera på som kan stärka – alternativt skapa en respektfull dialog som ökar förståelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s