Vi visselblåsare

silhouette-woman-whistle-blow-red-silhouette-shot-of-a-woman-blowing-into-a-whistle-red-background_britapcr_thumbnail-full02

En whistleblower är en person som höjer röster och varnar när de flesta hellre behåller husfriden.

Jag har varit visselblåsare i hela mitt liv och är mer bekant än de flesta med hur otacksam rollen är. Får vi ett tack eller ett erkännande så är det oftast långt i efterhand.

På sätt och vis förstår jag omgivningen. Visselblåsare är ena jobbiga jävlar. De är inte de mysiga till-varje-pris-bekräftarna. För de måste ju verkligen märkas för att någon ens ska lyssna. Det är ju just därför de skriker – eller går ut starkt i massmedia – för att folk i allmänhet ofta låter saker bero, eller helt enkelt inte ser dem.

Jag har varit jobbig i min familj. På skolan. I vänskapskretsen. Och på arbetsplatser. Och när jag var gravid. Tack universum för att jag var en visselblåsare när jag var gravid. Annars hade jag inte haft mitt barn idag.

Ibland har jag gjort det på ett smart och taktiskt sätt. Många gånger på ett väldigt klumpigt – och till och med på sätt som jag i efterhand ångrar.

En visselblåsare är helt enkelt ofta lika med dålig stämning.

Kul typ.

Men syftet är alltid gott. Och åtgärden många gånger bevisligen nödvändig.

Som äldre lämnar jag numer hellre sammanhang än stångar pannan blodig. Men det finns sammanhang som det inte går att bara lämna.

Det finns de som lyft för mig hur fint och trevligt det är med folk som kan uttrycka sin åsikt mjukt, behagligt och trivsamt. Ja, det tycker jag också.

Men det finns många omständigheter då det inte räcker. Det finns många sammanhang där de vänligt uttryckta uppmärksammandena endast bemötts med en nickning utan åtgärd.

Tro mig – alla behövs.

Det är inte alls konstigt om även du som fellow (hög)känslig har sett dig själv i denna roll i delar av livet. Tvärtom stämmer det precis överens med teorin om de högkänsligas funktion som den som suger åt sig och tolkar information för andra för att kunna varna flocken i förväg.

Det är nämligen väldigt svårt att blunda för verkligheten när man är den sortens person som suger åt sig av allt som en svamp.

Men visst händer det att visselblåsare har fel.
Drar en felaktig slutsats.

Åh vad jag hoppas det är så i många frågor just nu.

Men som en nära familjemedlem sa till mig: ”Om det är det värsta som nu kan hända, att du uppfattas som litet jobbig, då är  väl ändå det ett väldigt lågt pris”.

Ja det är det.

Vissla på när ni vet att ni måste.

Den 9:e oktober 2018 är det premiär på För sensibelt begåvade 2.0 på Ö2 på Östgötagatan 2 – PREMIÄREN ÄR SLUTSÅLD! Och även den 16:e, 23:e och 30:e oktober säljer på bra – så hugg dina biljetter nu! Här köper du biljetter! Bjud gärna in dina vänner via För sensibelt begåvade 2.0’s Facebookevenemang.

En reaktion på ”Vi visselblåsare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s