När att må bra blir en vana

Foto: Severus Tenenbaum

Vi föds alla med en inre termostat. För vissa av oss är den så pass känslig att den bara inte går att ignorera. Ändå är det just det som så många av oss försöker göra.

En nyckelfras ur föreställningen För sensibelt begåvade. Något av kärnan i dess budskap.

Jag är nämligen övertygad om att anledningen till att en betydande stor andel människor, och kanske då känsligare människor i synnerhet, inte mår så bra som de skulle kunna,  inte är vår känslighet. Utan snarare vår brist på att ta in det som vår känslighet försöker säga oss.

Det kan nämligen bli en vana att må bra.

Att bli så van vid att känna lugnet i sig själv att allt det som skapar motsatsen helt enkelt blir något vi till slut väljer bort – även när vi först trodde det var något vi behövde. För att må bra är ju den bästa känslan i hela världen och tack och lov är även den beroendeframkallande!

Att känna i magen att det här är bra för mig, det här vill jag ha mer av. Men det här andra gör mig snarare orolig/stressad/ledsen. Egentligen är det inte så viktigt varför – men det här avlägsnar jag mig från – helt enkelt eftersom det känns så.

Ungefär som leken fågel/fisk eller mittemellan. Varmare, varmare, varmare… kallare, kallare, kallare.

Det är faktiskt lite spännande att börja se på sitt instrument på det här viset, som en metalldetektor, fast för goda reaktioner. Som en sån där v-formad pinne, en slagruta, som Kalle Anka alltid letade vatten med.

Har du dock genom livet hittills fått en alldeles för liten dos av välmående så är det kanske lättare att göra val som snarare dämpar ibland nödvändigt obehag eller smärta som egentligen bör uppmärksammas. Snarare än att göra val som i längden för dig mot välmående. När annat än välmående mest varit normaltillståndet blir det ett ganska förståeligt, om än då ett kanske mindre bra, val.

För här ligger ju en skillnad. Det är en sak att ta en tablett så att något inte längre gör så ont. Något helt annat att vidta åtgärder mot ett läge så att smärtan i så mycket lägre omfattning ens behöver uppstå. I den mån det går.

Men här har vi ju då alla begåvats med världens mest finstämda instrument som talar om för oss när saker är bra och inte bra – våra känslor. Överlag är detta tillförlitligt – så länge du inte erfarit trauman som fått dig att reagera snett på annars positiva saker. Då är naturligtvis situationen en annan. Inte heller är det helt tillförlitligt när det gäller känslan av rädslan för förändring eller bekvämlighet. Men för det mesta är det enkla rådet att göra mer av det som får dig att må bra – i längden – och avlägsna dig från övrigt.

Inte på något sätt menar jag här att man ska låtsas som ingenting när tråkiga saker inträffar genom att hurtfriskt utbrista ”jajemen, foten i kläm”. Inte heller menar jag att man ska ignorera saker som inte är bra.

Men frågan är hur du tänker när sådant inträffar. Mitt förslag är: HUR kan jag må bättre? VILKEN FÖRÄNDRING är nödvändig?

Men mest, bli en magnet för allt härligt och skönt. Helt enkelt – var din egen må-bra-detektor. Du har ju redskapet.

Kanske ligger det till och med fortfarande oupppackat i sin kartong och bara väntar på att få användas. Men det finns fortfarande tid.

Bara kör.

Det här inlägget skrev jag imorse pigg och nyter. Nu sitter jag här rätt utslut efter en intensiv vecka, nervös inför nypremiär och tänker mest  – fan vad pinsamt käck jag kan va. Jo, livet är upp och ner även för mig så klart. Men överlag instämmer jag fortfarande med ovanstående inlägg. 🙂 För att följa mitt eget råd tänkte jag därför snart gå och lägga mig – för det vet jag ju att jag alltid mår bra av när det känns så här. Observera dock att  inlägget inte syftar till allvarliga medicinska tillstånd eller reaktioner i akut kris. Var gränsen går för dessa lägen måste främst du själv bedöma men gärna i samråd med professionellt stöd. Om du dock misstänker att det för dig precis som för mig finns en hel del att lära sig i ditt val att betrakta världen och hur du hanterar dig själv så tycker jag absolut du ska läsa mer om högkänslighet och komma och se föreställningen För sensibelt begåvade. Här handlar det långt ifrån bara om allvar. Du har ju läst inlägget – vi ska ju må bra, juh! Biljetter till För sensibelt begåvade med nypremiär nästa onsdag den 1 oktober hittar du på Ticnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s