Hon skrev även när hon var ledsen

”Kära Sara Ljungecranz. Du tror kanske att jag skriver så här till en massa barn. Men så är det inte. Det är bara till dig jag skriver så här i nån sån här brevväxling. Alla andra får ett brev och sedan punkt. Varför skriver jag till dig då? Jo, för det finns någonting i dig som jag tycker om. Du skulle inte fara så illa i världen om det inte fanns en överkänslighet i dig som beror på att du känner och tänker lite mer än dina jämnåriga.”

Så skrev Astrid Lindgren i ett av sina brev till sin unga brevvän Sara som hon fick kontakt med efter att Sara skrivit och klagat på filmatiseringen av hennes böcker. Ja, så här rart började inte brevvänskapen. Men detta utvecklade den sig till.

Åh, jag hoppas verkligen att ni har tagit er tid att se dokumentären om Astrid Lindgren! Så mycket tid vi lägger på serier och böcker som bara som försvinner efteråt. Men denna lilla dokumentär ger tiofalt tillbaka den tiden den tar.

Den inte bara berättar historien om en av våra största författare och svenska kulturpersonligheter. Den ger även viktiga aspekter på vår politiska situation idag. Dessutom kommer den ge dig hög igenkänningsfaktor, du andra känsliga eller högkänsliga människa därute. Den visar bakgrunden och kanske förklaringen till de fantastiskt känsliga historier hon skrev till barn om livets alla aspekter. Sagor om allt från mörkaste Katla-död till ljusaste vårskrik.

Jag tänker inte drista mig till att uttala mig om huruvida Astrid Lindgren var högkänslig eller ej. Men utifrån den beskrivning både andra och hon själv ger av sin person kommer säkert du precis som jag när du ser dokumentären slås av möjligheten.

Om inte annat så såg hon sannerligen och förstod den unga Sara Lagercranz som hon beskrev så träffsäkert som man någonsin kan beskriva vad som precis låter som en högkänslig ung person.

Det finns mängder av högkänsliga och känsliga människor som kanske inte alls bär sitt känsliga ansikte utanpå. Mängder som hittat sin styrka i livet, trots allt, och använder empatin och insikten till att förändra världen.

De uträttar storverk. Men hemma kanske livet ändå är mycket tyngre än någon kan förstå.

”Skriver du när du är ledsen också?” frågade en journalist. ”Ja, annars skulle det inte bli nåt.” svarade Astrid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s