Skillnaden mellan ångest och överstimulering

Fotograf: Henrik BjergIgår var det årsmöte för Sveriges Förening för Högkänsliga. En riktigt fin dag med många kloka tankar som utbyttes om det som rör vetenskapen kring ämnet högkänslighet och hur det skulle kunna hjälpa många fler.

Förra året var det jag, som med ett utdrag ur föreställningen För sensibelt begåvade, var elementet utöver den reguljära årsstämman. I år var det Ilse Sand, psykoterapeut och författare från Danmark som höll ett föredrag under benämningen ”Strategier för Högkänsliga”.

Detta föredrag var något av det mest givande och konstruktiva jag fått uppleva riktat mot högkänsliga. Jag blir själv nämligen ofta lite nedslagen över hur högkänslighet oftast bara omnämns i samband med de symptom det kan resultera i. Här tog Ilse i stället siktet på vad vi kan göra för att må bra. Hon redde även ut en hel del begrepp.

Särskilt intressant fann jag hur hon förklarade skillnaden mellan att arbeta med sin (eventuella) ångest – mot att försöka ”sluta bli” överstimulerad.

Att bli överstimulerad handlar ju om att bli överhopad av intryck, vilket resulterar i ett uttröttat sinne och  en kropp som inte fungerar med all sin kapacitet. Som högkänslig blir du överstimulerad fortare än alla andra. Det är ett av dina nyckeldrag. Din stresströskel är låg. Det här måste du lära dig leva med och är inget du kan vänja bort med exempelvis avtrubbning.  Genom ett gott grundomhändertagande, förberedelser inför situationer, tid för återhämtning och gränssättning kan du däremot se till att detta inte är något som begränsar ditt liv mer än nödvändigt.

När det däremot gäller ångest och rädslor är situationen en helt annan! Javisst är du som högkänslig mer benägen att utveckla dessa. Här kan både ett trauma, andras erfarenheter eller din kreativa hjärna vara orsaken. Men rädslor och ångest minskar INTE genom att du fortsätter att undvika dem. Tvärtom. Specifika rädslor som exempelvis att köra bil, flyga, tala in för människor har inget med din sinneskänslighet att göra och du kan precis som alla andra, övervinna dessa, även om det oundvikligen så klart känns obehagligt under processen. Men vinsterna är stora.

Själv tycker jag den här punkten är oerhört viktig att lyfta då jag själv lät mig fängslas av rädslor under så många år. Den befrielse det ger att övervinna ångest och rädslor gör inte bara ditt liv lättare, utan ökar din självtillit på ett sätt inget peppande samtal någonsin kan göra.

Så fundera över vilka av dina utmaningar som grundar sig i överstimulering och vilka som rör sig om ångest och rädslor. Som Ilse ungefär förklarade (i mina ord som jag minns det): ”Det hjälper inte att öva dig att gå och handla i rusningstid på stormarknader i alla stadsdelar varje dag för att minska den trötthet upplevelsen av stora folkmassor i stress resulterar i för en högkänslig. Men att ta flyget, trots att du tycker det är obehagligt, tar dig inte bara till platser du inte annars skulle kunna resa till, utan gör även upplevelsen något lättare för varje gång.”

Att göra mina ensamföreställningar var för egen del ett solklart exempel på just detta. Vid den första höll jag på att kräkas av nervositet. Vid den sista hade jag faktiskt utrymmet till att till och med njuta. Förberedelserna var jag dock lika beroende av – liksom återhämtningen. Men rädslan – den övervann jag till stora delar.

Här i Sverige går det nu att boka även mig för föreläsningar i ämnet högkänslighet. För skolor, förbund eller företag.  Precis som Else Marie Bruhner, grundaren av Sveriges Förening för Högkänsliga och dess före detta ordförande, är jag nämligen en av föreningens två offentliga föreläsare. Kontakta mig här via hemsidan eller Sveriges Förening för Högkänsliga direkt, för mer information!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s