Triggers

Trigger

Vi har alla våra triggers. Dom medvetna och dom omedvetna.

Dom som vi medvetet på grund av erfarenheter sagt till oss själva att ”det där vill jag inte vara med om igen”. Det där accepterar jag inte.

Sedan dom som vi inte alltid vet med oss att vi bär med oss. Dom som på grund av tidigare upplevelser sätter igång en automatisk reaktion som om vi vore programmerade. Och det är ju det vi är.

När vi inte är medvetna om våra triggers är vi som ett enda minfält av potentiella explosioner för den som vill komma oss nära. Ett felsteg och det smäller.

Såväl våra medvetna som omedvetna triggers har någon gång fyllt sin funktion. Det är som en slutsats vår kropp gjort för att slippa uppleva en obehaglig situation igen. Men alltid är vi inte så smarta som vi tror. Ibland drar vi slutsatser som faktiskt inte längre har tillräcklig grund i verkligheten. Det kan vara tråkigt. Om det från förr i onödan får förstöra för det som är nu.

Det här med våra triggers är ett otroligt känsligt område. Och inte ett helt lätt att bli medveten om. Det kan göra ont att få insikt om varför man beter sig som man gör och det kan vara oerhört skrämmande och utmanande att försöka lära om. För det är det vi måste när vi märker att våra triggers inte längre tjänar sitt syfte. Ofta behöver vi träna och göra tvärtemot vad vi naturligt vill.

Det kan vara värt att fråga sig själv när man reagerar starkt, eller snarare efteråt; varför är detta så känsligt för mig? Vad grundar sig mitt antagande i? Är min slutsats verkligen riktig?

För i många fall, när det just handlar om något av en automatisk reaktion, snarare än ett rationellt beslut, då ligger det mer bakom än vad som just skedde.

Det kräver mod att börja nysta i det. Det kan det vara väl värt, för alla.

För hjälp att arbeta med triggers har jag själv goda erfarenheter av Kognitiv Beteendeterapi. För den som vill läsa om triggers och beteenden i anslutning till relationer rekommenderas varmt Hemligheten  och Den mörka hemligheten av Egil Linge och Dan Josefsson. Låt er inte förledas av ett cheesy omslag. Det är grymt bra och mycket handgripliga böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s