Så lite vi ändå vet

lucy”Are humans more concerned with having than being?”

Förra torsdagen var jag på bio (för er som inte vet – jag ÄLSKAR att gå på bio) och såg Lucy, den senaste filmen av Luc Besson. Mellanstadierecensionen av filmen kommer här: Den var JÄTTEBRA! Kortfattat, för främst handlar det om underhållning för oss som gillar genren och stilen.

Frasen ovan förflyttade mig dock omedelbart till yoga-salen där det främsta målet är att nå sitt högre medvetande, något som rätt få nog går och funderar på under kaffepausen.

Lucy handlar i alla fall om en ung kvinna som ofrivilligt dras in i droghandel med ett ämne som hon av misstag får i sig och som visar sig öka hennes hjärnas kapacitet. I filmen kastas vi mellan en föreläsning av professorn (Morgan Freeman) som har teorier vad det skulle innebära om människan kunde ha tillgång till mer än de 10 % av sin hjärna som hon har tillgång till nu.

NU VISAR DET SIG DOCK TYVÄRR att hela den här ”lilla detaljen” om utnyttjandet av hjärnkapaciteten – som Lucy bygger på – tyvärr är en modern myt. Enligt Vetenskapsradions intervju med hjärnforskare Klas Kullander så nyttjar vi visst hela vår hjärna.

Ändå påminner mig denna film om mina tankar om vetenskapen och hur lite vi faktiskt ändå vet.

Under gymnasiet valde jag Naturvetenskaplig linje – för att man efteråt kunde studera vidare typ allt (slippa välja, hello högkänslig), för att jag var tokig i hajar och då kanske ville bli marinbiolog OCH för att jag innerst inne nog hade någon slags fåfäng dröm om att kunna kanske kunna bidra till att lösa i alla fall nån av livets gåtor.

Kan låta som hybris, men egentligen handlade det väl bara om tonårig nyfikenhet och en tilltro till livets möjligheter utan gränser. Hungern efter mer kunskap inom detta område dödades dock snabbt av att allt för mycket tid av fysiken och matematiken gick åt till att lära sig formler utantill som någon annan redan kommit fram till. Inte var det mycket upptäckarlust eller tid för att diskutera svarta hål eller annat spännande i gränslandet till det vi verkligen vet. Sen var det väl också helt enkelt inte tillräckligt mycket min grej.

Den här naturvetenskapliga grunden jag nu har med mig i bagaget gör ändå att jag alltid är skeptisk till saker som det inte finns objektiva undersökningar kring.

Denna, vad jag anser, sunda skepticim hindrar dock i sin tur inte mig från att vara minst lika kritisk till de blint vetenskapstroende som inte ser vetenskapens begränsningar.

Vetenskapen mäter enbart det vi bestämt oss för att mäta och inom de normer som vi är kapabla till att förstå. Bara för att något inte är studerat innebär det inte att det inte finns svar som vi ännu inte har tillgång till. Vilket det genom historien har bevisats gång på gång.

Ja, för en gång trodde vi ju att jorden var platt.

Exempel på konsekvenserna av en blind tro till vetenskapen och dess upptäckter har jag mötts av flera gånger denna sommar då vi med anledning av sjukdom i familjen försökt få svar på saker som läkarna själv erkänner att vetenskapen inte haft ekonomiskt intresse av att undersöka. Betyder det då att det inte finns lösningar utanför de områden man valt att forska om? Naturligtvis inte.

Viktigt är exempelvis att minnas att det dröjde länge innan det fanns något som helst intresse av att ordentligt vetenskapligt undersöka egenskapen känslighet. Det är inte förrän nu, med hjälp av bland annat magnetröntgen, som det verkligen har kunnat visas att högkänsligas hjärnor mäter större reaktioner på samma mängd stimuli som en ”normalkänslig” person.

Känslighet, en hög sinnesmottaglighet, är inget flummigt hittepå. Det är en reell verklighet för nästan 20% av både människor och många djur.

Lucy. En tankeväckande film. Massa grymma associationsklipp som jag bara älskar. Och så Scarlett, då så klart.

Varför inte fundera på om du själv är mer ”concerned with having than being?”

Lite existentialism på en tisdag, bara så där.

Det är alldeles för lite filosoferande om vår existens i För sensibelt begåvade. Det kan ni däremot få få filosofera med mig om efter föreställningen om ni är på det humöret. 1 oktober är det nypremiär! Biljetter hittar du på Ticnet. 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s