De som redan mår bra kan ju liksom bara fortsätta med det

o_1af1t67b2bmrslrpqg8qf1uv87_new

Det finns alltid utrymme för mer upplysning. Fast ibland blir det för mycket tycker visst en del.

Häromdagen läste jag en krönika i Dagens medicin där man driver med våra diagnoser – eller kanske främst ADHD och hur det framställs i populärpressen.

Högkänslighet är ingen diagnos – men karaktären på artiklarna med ”vittnesmål” från högkänsliga i media liknar helt klart karaktären på artiklarna om personer med diagnoser.

Jag tror inte på något sätt att vi har kommit till några slutgiltiga svar när det gäller försöken att diagnosticera psykiska utmaningar. Tvärtom tror jag att vi bara är i början på den banan, med tanke på hur lite det alls har diskuterats fram till nyligen.

Jag förstår också delvis de som kritiserar vårt ”diagnos-samhälle”. När allt ska få en etikett, vem är då normal? Luckan för att passera som normal blir bara smalare – och det är inte bara positivt. Inte för att jag menar att det är så viktigt att vara ”normal”. Snarare för att det tenderar bli så viktigt att peka ut det någon betraktar som minsta avvikelse.

Jag anser att det i normalitetsnormen ska ingå olikheter. Det är helt enkelt normalt att vara olika!

Men medan vi kritiserar och till och med skämtar om floden av diagnoser och förklaringsmodeller utifrån ett helikopterperspektiv, kanske det är tid att påminna oss om betydelsen av en välkommen förklaring för själva individen som brottas med sitt liv. Vad kan en förklaring betyda för denne?

Föreställ dig att du aldrig känt dig hemma, aldrig lyckats fastän du försökt. Att du alltid fått höra att du är fel, gör fel, var du än är. Att få hjälp att hitta vägen in i en önskad gemenskap via nycklar, som diagnoser och förklaringsmodeller många gånger kan ge  – det kan betyda allt.

Det är för individen som får hjälpen till ett lättare liv som förklaringsmodellerna och diagnoserna finns.

Alla som däremot redan mår bra och är nöjda – de kan ju liksom bara lugnt fortsätta med det.

En reaktion på ”De som redan mår bra kan ju liksom bara fortsätta med det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s