Prioritera är grejen

Skärmavbild 2017-03-01 kl. 22.52.04.png

Hur gör man för att fixa att som högkänslig vara på heltid ensamstående mamma?

Ett ord till svar: Prioritera.

I en mammagrupp jag för ett tag var med i på Facebook så skrev någon en gång en status typ i denna stil: ”Hur gör man som mamma nuförtiden när det är så mycket man ska leva upp till, utseende, egentid, träning, socialt liv, hobbies – etc. Vilka av dessa hinner ni med?”

Jag började nästan gapflabba.

Kanske är det så att det är en gåva att redan från början veta att man måste prioritera STENHÅRT. Då grämer man sig inte. För jo – jag kan villigt erkänna att jag var inte särskilt bra på att prioritera i mitt förra liv. Då var jag ofta orealistisk och kände mig jättestressad över att inte orka uppfylla bilden av mig själv.

Det är jag inte längre. Nu tycker jag det är en lyx att ens kunna tro att man kan det.

Jag tror ju att många av de som bränner ut sig hamnar på en plats där de till slut glömmer att de själva sitter i förarsätet. ”Nämen, sitter i förarsätet? Det gör inte jag, Chefen gör det..” protesterar kanske någon.

Ja, jag förstår att det känns så. Jag förstår att det är fruktansvärt jobbigt när någon man är i beroendeposition till ställer orimliga krav. Men i slutändan är det bara du och jag som KAN vara i förarsätet. Jag lovar. Så är det. Förr eller senare måste du placera dig själv där. Annars blir det bara knas.

Jag fixar allt sannerligen inte strålande nu heller. Det är nämligen lätt att prioritera fel när besluten måste vara snabba. Kanske är man exempelvis bara förnuftig – men glömmer att själen ska ha sitt. Då blir det trots all duktighet en låg effektivitet.

För det som får själen att glöda gör ju ändå att man mår bättre och även får mer fart.

Men det är ändå på många sätt ett guldläge att veta att man har så få val. Vad är viktigast idag?

Det som för min del har fått stå tillbaka helt är den vällagade hälsomaten och det fåfänga piffandet.

Det är typ som det står på en av burkarna i mitt skafferi: It’s either me or the kitchen – both can’t look good at the same time.

Eller. Snarare – inget av dem ser särskilt bra ut just nu.

Men barnet mår bra – och det gör i sömnigheten oftast jag med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s