Oss eskapister emellan

skarmavbild-2017-03-03-kl-21-03-47

Eskapist – som i att njuta av att undfly verklighetens gråa vardag. Eskapist som i att älska att försvinna in i påhittade världar. Eskapist – som i att älska att umgås med figurerna i böcker och på film – eller i ens egna fantasier.

De gånger i livet jag på allvar fallit i det för många högkänsliga bekanta svarta hålet, har det först sällan funnits kraft till mer än att dra en filt över huvudet och vänta på bättre tider.

Men sedan, under nästa stadium på väg upp till jordytan, har alltid böcker och film varit mina bästa vänner. Beroendeframkallande vänner, får tilläggas. För det blir sällan något lagom av det hela under sådana perioder.

Jag minns perioder då jag dag som natt sträckläst böcker och på fullaste allvar sörjt när umgänget med dem är över. Så till den grad att jag först inte velat påbörja något nytt innan jag fantiserat klart om dem i mitt huvud.

Det finns människor som aldrig ser på film och tv. Som knappt läser böcker. Jag känner flera sådana. För mig ter de sig lite märkliga. Ofta har de i stället ett väldigt stort behov av sällskap.

Det låter ju sundare, ju! Sällskap på riktigt – i stället för av fantasin!

Men många eskapister håller nog med mig som tycker att verkligheten rätt sällan överträffas av fantasin..

Vi högkänsliga tycker mycket om att vistas i vårt inre liv, och låter det gärna stimuleras framför livet utanför. Vi kan säkert framstå som märkliga för personer som tvärtom inte kan förstå hur man som fullvuxen utbildad mänska vill spendera så mycket tid på något som bara är hittepå?

Men i allt detta hittepå så får jag en känsla av att det möjliga i det som ibland kan te sig som omöjligt. Jag får kittlas och tändas på nytt. Jag får hjälp att låta hjärnan pröva andra vägar. Och när jag ånyo kliver ut i den vanliga världen så är jag inte längre helt densamma. Jag är ny, med nya idéer och nya infallsvinklar. Det vill jag mena, även när de härrör från en Alv i en saga om ett land som aldrig funnits.

När livet är tufft finns alltid något magiskt ställe att fly till. Det vet vi eskapister.

Vi behöver ej förklara oss. Bara ge oss av för ett tag – och sen kan vi återvända bättre rustade för det verkliga livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s