Lika många män som kvinnor är högkänsliga

Män

”Det där med högkänslighet, är inte det lite av en kvinnogrej” är en av de reaktioner jag fått när jag berättat om ämnet.

Vet ni, jag kan faktiskt förstå att frågan ställs. För vilka är det som till största del i Sverige har lyft kunskapen om högkänslighet? Jo, vecko- och månadspressen – riktad mot kvinnor. Inget fel med det. Men luras vi att tro att detta är något som har att göra med vår könstillhörighet så har det blivit lite fel på vägen.

Anledningen till att det blivit så, att det är media med kvinnor som målgrupp som skriver om högkänslighet, det är jag ärligt talat inte ett dugg förvånad över. Sverige omskrivs som ett av världens mest jämställda länder, men vi har ännu en bra bit kvar. Även i vårt land betraktas av vana vissa egenskaper som traditionellt kvinnliga och manliga vare sig vi vill eller inte. Därav vill säkert få män benämnas så som känsliga av på rutin ofta omtalas: Ömtåligare, skörare.

Fast ni som vid det här laget hängt med ett tag vet ju att högkänslighet egentligen inte alls nödvändigtvis är synonymt med orden jag skrev ovan! Visst, dessa lägen kan vara symptom när man överrumplas av intryck och utsätter sig för ett liv som inte passar vår personlighet. Men inte alltid annars.

Högkänslig innebär att ha en lägre tröskel för sinnesintryck. Att vara mottaglig för det subtila. Det kort och gott. Allt annat är sedan beroende av en kombination av vår övriga personlighet och egenskaper.

Inte för att det heller är något fel att också vara skör, svag och ömtålig, även om det kan vara tungt för individen själv. Men att förväxla högkänslighet med dessa schabloner, det är bara inte korrekt.

I texter om högkänslighet diskuteras ofta även inverkan av vår kultur. Det lyfts hur exempelvis en viss sorts känslighet värderas högre i flera asiatiska kulturer medan den inte alls värderas i flera i västvärlden. På så sätt kan det absolut även ha betydelse för hur vi lär oss handskas med vår egenskap, även i relation till vårt kön och de förväntningar det finns på detta.

Så låt oss i alla fall göra detta klart: Lika många män som kvinnor är genetiskt högkänsliga. Fler må få lära sig dölja sin känslighet, men lika många föds högkänsliga som kvinnor.

Läs mer om högkänsliga män texten Känsliga män kan rädda världen från Sveriges Förening för Högkänsliga.

2 reaktioner på ”Lika många män som kvinnor är högkänsliga

  1. Jag har aldrig lyckats dölja min känslighet särskilt bra. I min ungdom vart jag ändå accepterad av mina kompisar, ja mina närmaste arbetskamrater har aldrig haft problem med mig heller. Däremot har jag lidit av det i min yrkesverksamhet. Mina ambitioner att bli chef har aldrig lyckats och jag har rent ut fått höra att det beror på känslosamhet. Tyvärr värdesätts empatilösa ”psykopater” högre, har haft min beskärda del av dem. Dessa då i sin tur är de som aldrig gillat mig, eftersom mina egenskaper i eras ögon är väldigt olämpliga, speciellt hos en karl.

    Så, jag förstår att man som man och HSP försöker dölja det sistnämnda. Men, som sagt var, jag har aldrig lyckats göra det. Även om jag önskar jag hade kunnat. För i vårt västeuropeiska samhälle är det inget plus.

    • Tack Dick för dina alltid så givande kommentarer! Vet du, jag tror faktiskt att för att vara chef i vissa miljöer på absolut högsta nivå så kan det nog vara rätt outhärdligt att vara hsp. Att tvingas bortse från hur ens val påverkar personer och tvingas tänka på ”resultatet” eller företagets överlevnad i längden. I alla fall på det sätt affärer fungerar idag. Så personligen vet jag inte om det är något jag tycker du ska sörja. Jag tror man passar utmärkt där man ska vara – det har jag tänkt på själv många gånger. Att där det inte funkade, där trivdes jag ju egentligen inte heller. Så härligt det är att med åldern upptäcka alla människor som man VERKLIGEN passar med – både som man och kvinna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s