Alla vill inte prata känslor

Känslor

Det är ett faktum. Ingen värdering i detta påstående. Bara en iakttagelse som jag igår blev påmind om och som är en av anledningarna till att För sensibelt begåvade behövs.

Inte ens jag vill alltid prata känslor. Jag umgås mycket med många som helst inte gör det alls. Men i just För sensibelt begåvade fokuserar vi ju på att lyfta ämnet känslighet och sjlälvklart är då det och känslorna och känslosamhet som är i fokus.

Jag har berättat mycket om det varma mottagande För sensibelt begåvade har fått. Och det stämmer. Lovorden har haglat. Särskilt från många som upplever att ett ämne som ofta sopas under mattan plötsligt får ta plats. Människor som känt sig ensamma med svåra känslor som inte bara får dela dem utan även får möjlighet att skratta åt dem – kanske till och med tillsammans med anhöriga som känner igen sig.

Men självklart är jag medveten om att det finns individer som inte alls har uppskattat föreställningen lika mycket, även bland högkänsliga. Det finns de som tycker närheten till publiken är skrämmande. De som föredrar mer traditionell teater. De som tycker det handlar för mycket om sex. För mycket om det extroverta uttrycket. Och. De som tycker att det här med att lyfta känslor är jobbigt och för intimt.

Innerligt säger många. Påträngande tycker en del.

På gårdagens födelsedagsfest fick jag för första gången spela för en grupp där majoriteten inte alls var förberedda på vad de skulle möta och inte hade sökt sig till föreställningen av intresse för ämnet. Då påmindes jag för första gången på ett tag om hur detta ämne kan tendera att flytta människor ur deras bekvämlighetszon.

Alla personlighetstyper behövs ju. Men För sensibelt begåvade är ju skapad eftersom känsligheten får en så oförtjänt liten plats i vår kultur. Vi pratar logik. Vi pratar förnuft. Men vi kan ofta alldeles för lite om det verktyg vi alla uppfattar världen genom och hur det påverkar oss.

Vi kan välja att ignorera känslor. Fly från jobbiga situationer. Sticka huvudet i sanden. Dämpa våra reaktioner med distraktion eller stimulantia.

Eller, så kan vi lära känna vårt verktyg och oss själva bättre och börja använda det till vår fördel.

Mitt val behöver inte vara ditt val.

Men att För sensibelt begåvade väcker känslor, det står nu i alla fall helt klart. Är så oerhört tacksam för gårdagens upplevelse som för mig blev en helt ny en med en publik av ett bredare slag. Är tacksam för både beröm, skratt och starka åsikter och reaktioner av alla slag. Som faktiskt stärkt mig i min uppfattning att det här med känslor och hanteringen av dem är ett område som är alldeles för outforskat och alldeles för lite bemött i vår kultur i allmänhet.

Och. Bara för att det handlar om känslor behöver det väl inte vara så himla allvarligt?
Kan jag tycka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s