Gurkmeja, chili och mungbönor with love

ChiliJag har en soppa jag älskar. En soppa som är min placebo. En soppa man drivit med mig om. För att den liksom är min snuttefilt.

När livet blir strunt. När midjan blir tjock. När humöret surt. När sockret ska bort. Då lagar jag min mungbönsoppa.

Det är lite tro bakom den. Jag gick en gång på akupunktur och då fick jag höra om hur hyllade mungbönor är i Kina för att främja fertiliteten. Nåväl. Jag fick den för att det även var bra mot det jag sökte hjälp för. Naturvetare som jag ändå är betraktade jag rådet med viss skepsis. Men en är allt lite dubbel och dras till mystik. Så när jag googlade och upptäckte hur näringsrik mungbönan är så tänkte jag att, hur fel kan det va? Inte alls?

Jag lägger även i gurkmeja i mängder. Bra för att förebygga demens säger dom. Fast då behöver man visst rätt rejäla mängder. Fast vackert gult blir det i alla fall. Sen chili då, för att det hettar gott. Jag behöver varm mat för att va glad.

Till detta ska nämnas att soppan är matig, billig och bara riktigt god. Det hänger på kryddningen. Jag lagar den i en stor kastrull på söndagen och fryser in det jag ej kommer hinna äta närmaste dagarna. Väldigt bra bas för dig som försöker äta lite lättare, men mer grönsaksrikt.

Så här gör jag: Kvällen innan häller jag 3 dl mungbönor i en övertäckt skål med vatten så de får stå och svälla. Dagen efter ska de kokas och skummas av. Totalt ska de inte kokas mycket längre än typ 20-30 minuter.Jag hackar lök, fänkål och fräser med morotsslantar lätt gyllene i rapsolja. När det mjuknat kryddar jag blandningen rejält med chili och gurkmeja och häller det sen i bönorna som jag skummat av. Buljongtärningar i och sedan är det upp till att krydda efter egen smak. Kokosmjölksvarianten är lite mindre mager men godare. Den kräver sin lime och lite socker tycker jag själv och då får gärna ingefäran varit med från start med löken.

3 del mungbönor
2 l vatten (cirka) efter smak
4 buljongtärningar
Krossad chili
Lök
Fänkål
Morötter
Gurkmeja

(Alternativ tilläggskryddning Kokosmjölk, rörsocker, ingefära, lime)

Jag är verkligen ingen mästerkock, så bryter jag några regler här i mitt recept, så justera som ni vill. Vill gärna själv tro att jag är en het Nigella som lagar liksom fult men hett ändå.. Och tro kan ju försätta berg säger di.

Bra kommer ni i alla fall må. Det lovar jag. Och så smaksinnet sitt.

Väl bekomme!

PS Mungbönor är förresten supergoda att grodda. Typ 3 dagar tar det och I love it! DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s