Kom ihåg att en mur bara är en bro på högkant

Lyssna. Lyssna. Lyssna. På en av de bästa texter jag vet.

Jag gillar Emil Jensen. Skarpt. Känner ni till honom? Sveriges kanske skarpaste ordsnickrare. Gör underbart fina föreställningar där han blandar musik, poetryslam och tankar på sitt alldeles egna vis. Han har varit en stor inspiration för mig för denna föreställning eftersom jag älskade hur han struntade i former och gjorde vad han ville utifrån sitt eget artisteri. Såg honom tidigt i Malmö i en liten föreställning på Inkonst tror jag det var innan han fått en rejäl plats sådär på den svenska scenen – och blev riktigt tagen.

Vet dock inte säkert om Emil skulle gilla mig. Skämt åsido. Vi har nämligen inte helt lika tro på hur vi politiskt ska gå till väga för att lösa saker. Det är helt ok med mig. Jag är en sån som känner att jag knappt passar in i någon -ism eller något fack. Jag tror på politik som ett sätt att göra världen bättre – och inte bara för sin egen skull. Självklart tror vi på olika sätt – och jag gillar alla som uppenbart arbetar för godhet.

Emil har skrivit en helt fantastisk sång som är en av mina absoluta favoriter. ”Inte vackrast i världen” talar om alla som gör något för att göra världen till en bättre plats.  I klippet ovan ser ni en underbar version med en yngre, lite blygare, Edda Magnason långt innan hon blev Monica Z med hela svenska folket. 

Jag ser oroväckande tider i Sverige och Europa och blir väldigt illa berörd av de brott som begåtts mot människor på grund av deras bakgrund, hudfärg eller andra olikheter, nu senast i Malmö.

Det här är liksom det jag brinner för som människa. Att det finns en plats för alla. Vi inte bara är, utan SKA vara olika.

Det är lätt att tappa hoppet när man ser så mycket obefogat ont. Och bli oroad på allvar när man ser tendenser av att media tonar ner allvarliga händelser.

Likväl tror jag starkt på att fokusera på det man vill åstadkomma.

Vi har alla en sån enorm makt i våra liv i allt från det minsta – hur vi hälsar på, bemöter och välkomnar en okänd människa – till att vi faktiskt aktivt hjälper till.

Poängen är – vi kan. Potentialen är enorm. Det är viktigt att vi alla kommer ihåg det och fortsätter arbeta för den värld vi vill leva i – i stort och smått. Istället för att ge enskilda idioter en betydelse de inte förtjänar.

Vi andra är många fler och det måste vi minnas.

Jag tror starkt på att hålla tyst är samma sak som att hålla med. Civilkurage är inte alltid lätt, men ovärderligt. Sen fungerar vi såklart olika i hur vi bidrar och det är helt ok. Men det viktiga är att minnas att allt betyder något.

Vi är alla viktiga. Du är viktig. Och vi kan få den där muren att bli en bro.

Idag skriker jag TRE! Ja, premiären är pirrande nära och imorgon är det minsann genrep. Kom precis hem från Vurma där jag klistrat markeringar på mixerbordet och bäddat in ljuspelaren med skumgummi för huvudvänliga ändar. Två föreställningar är nu helt slutsålda redan innan premiär. Kan knappt tro det är sant. Du hittar dina biljetter till För sensibelt begåvade här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s