Det är hög tid att vakna, Europa

Medmänsklighet

Det är sensibelt begåvat att bry sig om sina medmänniskor. Det är sensibelt begåvat att känna empati.

I både Frankrike och Danmark, två av mina annars favoritländer, är de bruna partierna nu de största partierna i EU-valet.

Att bara vilja skydda sig själv och stänga ute är inte alls förnuftigt. Det är ett val styrt av rädsla och okunskap.

Rädsla är en förståelig, väldigt mänsklig egenskap som aktiverar skyddsmekanismer. Mekanismer som dock sällan är rationella, även om vi i stunden lätt intalar oss det. Människan är ur denna aspekt tyvärr fortfarande ytterst primitiv. Hennes behov av att hitta syndabockar är vida omskrivet i historien. Ett behov som gett upphov till mänsklighetens största tragedier. Trots det verkar hennes minne vara skrämmande kort.

När jag var liten berättade min mamma tidigt för mig om koncentrationslägren. Hon berättade om utvecklingen i Tyskland och vikten av att våga höja sin röst även när ingen annan gjorde det. För att det är så många människor som är rädda, lata, trötta och som bara blundar och följer med den som leder. Detta tills de befinner sig i en situation som är så mycket värre än de någonsin kunde föreställa sig.

Europa behöver alla påminnelser det kan få. Det ser vi i dagens val. Det är så att man kan gråta. Jämförelserna med utvecklingen åren innan andra världskriget är ofrånkomliga.

Men det är då vi alla har en viktig uppgift.

Jag tror stenhårt på att sopa framför sin egen dörr. Att börja där man är, höja rösten och envist arbeta för det och sprida sin övertygelse. Att ifrågasätta sina egna fördomar och upplevelser och dess konsekvenser. Åt alla håll.

Valet var ett steg. Dock röstade endast hälften av alla svenskar! Rösträtten, något som människor ger sina liv för tar alltså så många för givet. Med en bristande insikt om hur tystnaden kan utnyttjas.

Men det slutar inte här. Allt fortsätter i minsta lilla aktion.

Jag tror på öppenhet mot alla för att kunna fortsätta övertyga. ”Bli vän med en Sverigedemokrat och fortsätt att påverka” som min vansinnigt kloka vän Amanda säger, själv med blandat ursprung. Det hjälper inte att hata tillbaka och att i stängda klubbar för inbördes beundran klappa varandra på ryggen med argument som alla invigda redan håller med om. Vi behöver nå utanför våra grupper.

Det betyder dock inte att du behöver lyssna på dumheter. Det vägrar jag själv göra. Skulle heller aldrig slösa tid på att ifrågasätta de antirasistiska protester som fortgår  i yttrandefrihetens namn- inte så länge de är fredliga. Du får yttra dig i demokratins namn – men jag måste inte lyssna.

Jag tror på tveklös tydlighet:
För mig får du rösta hur du vill.  Har själv svårt att finna min politiska hemvist. Men om du tror att du är förmer än andra människor, om du visar brist på empati mot andra mindre lyckligt lottade. Om du väljer enkla lösningar på svåra problem som går ut på att allt är några få människors fel. Det vill säga: Om du väljer att stödja grupperingar som indirekt eller direkt inte alls tror på sann demokrati och människors lika värde – då får du min tydliga protest. Jorden tillhör oss alla.

De bruna plockar röster på folks rädsla. Få är dock pålästa på deras fulla valprogram. Front National som kammar hem kring en fjärdedel av det franska folkets röster och applåderas av Sverigedemokraterna är inte bara invandrarfientliga utan vill även förbjuda abort och avlöna kvinnor för att stanna hemma.

Fundera tio gånger till.

Nej, jag har inte bara bott i prioriterade områden. Jo, jag har träffat idioter av alla slag. Och det är det som är grejen. Det handlar om individer inte om bakgrund styrd av hudfärg, religion eller etnicitet. Att ens behöva förklara det år 2014 får mig att börja gråta.

Det är dags att reagera. Starkt. Nu. Fortsätt tills balansen är återställd.

Du som redan tycker som jag anser förmodligen detta inlägg vara självklart. Till dig behöver jag nog inte säga så mycket mer. Du som helst vill läsa om högkänslighet undrar kanske däremot vad politik har här att göra? Till dig svarar jag att det handlar om medmänsklighet och empati, på alla sätt och vis ett ämne som associeras med högkänsliga enligt studier. Du som inte alls håller med mig i detta inlägg ber jag vänligast fundera flera gånger och läsa på mer och fundera på om partiet du tror ska hjälpa dig verkligen kommer ge dig den värld du vill ha. Det tror nämligen inte jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s