Sense and sensibility – vad vägleder dig?

För sensibelt begåvade kallar jag min föreställning, synonymt med ”för känsligt begåvade”. Sense på engelska betyder dock märkligt nog förnuft, ett ord som ofta sätts som motsättning till ordet känsla.

Jag förstod på något sätt tidigt att det är förnuftig man ska vara. En väldigt stor del av mitt liv spenderade jag på trygga, konkreta grundade beslut. Val som många gånger gick emot vad jag innerst inne ville. Jag har funderat på vad detta kommer från. Men visst lärde mig min pappa att ska man fajtas, ska man fajtas med logik. Det är sant, det är ett ypperligt verktyg i vilken diskussion som helst. Ett verktyg som ingen i vårt samhälle motsätter sig. Men det är nu, när vetenskapen även börjar kunna hitta förklaringar för begreppet intuition som det börjar bli riktigt intressant.

Lite grand känner jag det som om jag i denna fas av mitt liv håller på att omskola mitt inre till att lita på den faktor som jag ofta ignorerat. Jag skulle aldrig råda andra, basera min diskussion offentligt eller stå på barrikaderna för ett val jag gör intuitivt. Men att inom mig fortsätta att ignorera den här inbyggda kompassen jag föddes med är ju bara totalt vansinne.

Det finns flera långa perioder i mitt liv där enda anledningen att jag mått riktigt dåligt är att jag följt mitt huvud och det ”man ska göra” i stället för det jag innerst inne velat eller egentligen trott på. Konstant har jag haft den här rösten som sagt ”men hörru, ska vi inte göra så här egentligen?”.

Hur hanterade jag det? Jo. Jag valde att bli arg på rösten. För den ställde till det. Den gick ju emot det alla ”borde” och ”skulle” rådde mig till så därför fräste jag till den: Tyst med dig! Gör inte livet mer komplicerat för mig! Fast det egentligen var ganska lätt. Fast det inte var rösten som var problemet. Utan valet jag tog mot min inre övertygelse.

Förnuft och känsla är bästa kompisar. Båda behövs. Men det kan vara tid att fundera på vilken av dem du lyssnar mest på. Är du som högkänslig eller på annat sätt intuitiv person faktiskt född med en helt suverän inre kompass som vägleder dig (baserat på din förmåga att uppfatta subtiliteter, bland annat med hjälp av spegelneuroner – tillägg för de vetenskapligt orienterade) så kanske det är dags att börja använda den. Lita på den. Mer.

Du har ingen aning om hur skönt det börjar kännas det inre är med på tåget.

PS Yep. Jag är ett Austen-fan, en obotlig romantiker. Tack för rubriken, Jane. DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s